Zašto se Revolucija igra drvenom čigrom?



Čigra nije samo igračka za decu. Fascinacija njenom prkošenju gravitaciji traje već vekovima, a za odrasle je često jedini put ka razumevanju složenosti mehanizma čigre preko akademskih istraživanja na polju fizike. Takođe, odrasli se dosta igraju sa čigrom, pogotovo u domenu dizajna njenog oblika. Ako potražite malo po netu, sigurno ćete naći zanimljive, iščašene ili elegantne varijante raznih konstruktivnih rešenja čigre.

Izuzetna je zbog svoje sposobnosti da se odupire gravitaciji dok se vrti. Ako se čigra zavrti dovoljno brzo, držaće vertikalan položaj sve dok se vrti i to tako samouvereno, kao da nije svesna da će pasti čim prestane pokret.

Lepota spiralne dinamike njenog kretanja drži pažnju ljudima još od prvih prapočetaka igranja, a arheološki nalazi nam otkrivaju da je čigra među najstarijim igračkama na svetu.Čigra od gline koja je otkrivena u Iraku datira iz 35.veka pre nove ere, što joj daje poštovanja vrednu starost od 6000 godina. Drvena čigra sa slike je izrezbarena 1300 godina pre Hrista, a pronađena je u grobnici Kralja Tuta.

Taktilni osećaj je izuzetno bitan za razvoj bogate percepcije sveta, što je bio jedan od ključnih faktora da se opredelimo za izradu drvene čigre. Nije isto držati u rukama plastiku ili drvo, zar ne? Trend u pravljenju drvenih igračaka raste tokom poslednje decenije jer roditelji sve više shvataju dragocenost iskustva kontakta sa prirodnim materijalom. Roditeljima je sigurno još značajniji zdravstveni aspekt prirodnog materijala koji u sebi ne poseduje toksične supstance. Dodir prirodnog materijala, podsticanje i razvoj mašte, kvalitet, zdravlje i dugotrajnost su razlog zbog čega igračke od drveta nikada nisu prestale da se proizvode, iako su ih na tržištu potisnule igračke od veštačkih materijala, često sumnjivih kvaliteta. A kada zaista osetite uživanje u dodiru prstima kojim vrtite drvenu čigru, samo vrćenje čigre postaje igra za sebe.

Šta se dešava kada tokom igranja Revolucije igrači jedan za drugim počinju da vrte čigru? Vrlo brzo, počinje proces učenja tehnike kojom će se čigra naterati da pleše što duže. Svi igrači postaju motivisani da nauče što bolje da vrte, a samim tim u pozadini igre dešava se jedna lepa stvar na psihofizičkom planu - razvijaju se motoričke veštine koje su vezane za proces usavršavanja finih pokreta ruke i prstiju. Igrač koji želi da dostigne nivo majstorstva u vrćenju čigre usavršava svoje osećaje za primenu jačine, pritiska, balansa i brzine. Ako ste muzičar ili imate muzičara u okolini, dajte mu da proba čigru. Muzičari zbog specifičnosti sviranja instrumenata prstima imaju viši nivo razvijenosti fine motorike, pa je pretpostavka da bi oni brže usvojili veštinu vrćenja čigre.



Ono što je posebno zanimljivo su podaci koji govore o vrlo uspešnim efektima upotrebe čigre u radu sa decom koja imaju problema sa fokusom i pažnjom, kao i sa autističnom decom. Čigra postiže neophodno skretanje pažnje i tera ruke da stalno budu u poslu oko nje. Ostvaruje se duži fokus čime postaje moguće nadograđivanje motornih sposobnosti.

Pored svih ovih dobrobiti igranja sa drvenom čigrom, njen zabavni karakter i dalje oduševljava. Vekovima su ljudi koristili čigru kao igru za relaksiranje, a danas se njena upotreba ponovo vraća u kontekstu anti-stres tehnike. Tenzije savremenog, digitalnog doba traže brze metode relaksiranja napetosti, a čigra je nakon 6000 godina i dalje tu sa nama, sveža i zabavna, da nam pomogne u prkošenju gravitaciji.

Život je igra i nije loše biti u njemu čigra!

Коментари